1. Rio Karnavalı – Brezilya
Dünyanın en meşhur ve en kalabalık festivali herhalde Rio de Janerio Karnavalı. 2 milyon civarı kişinin katıldığı sokak festivalinin en önemli teması ise dans, dans ve dans!
2. Oktoberfest – Almanya
Oktoberfest, dünyanın en büyük bira festivali. Her yıl yaklaşık 6 milyon kişi festivale katılmak için Almanya’ya yola koyuluyor. 16 günlük bu festival adına yakışır bir şekilde geçiyor; bol bol bira ile!
3. Tomorrowland – Boom, Belçika
Temmuzun son haftası gerçekleşen festival, dünyanın en büyük elektronik müzik festivallerinden… Her yıl 200.000 civarı müzik ve dans severi ağırlayan festivalde DJ’lerin performanslarına ve kulak kışkırtıcı müziğe teslim olabilirsiniz.
4. Domates Festivali – İspanya
Bu festival için şöyle denebilir: Dometes, domates ve daha çok domates! Domates fırlatmaca, dometesler içinde yuvarlanmaca, domatese bulanmaca… Sıcak İspanya, keyifli insanlar ,müzik ve dans!
5. Çin Yeni Yılı – Çin
Çin’in en büyük ve önemli festivali, durmak bilmeyen kutlamalar ile geçen Çin yeni yılı, ayrıca, bahar bayramı olarak da biliniyor. Ejderhalar, havai fişekler, geleneksel kıyafetler, çiçekler, fenerler… Çin takvimine göre yılın son gününde başlayan kutlamalar, ilk ayın ortasına kadar devam ediyor ve upuzun bir tatil fırsatı da veriyor.
6. Holi – Hindistan
Festival, baharın gelişini kutlamak amacıyla, her yıl, Mart ayındaki dolunayda kutlanır. Diğer ismi de renklerin festivalidir. Hindular rengarenk boyanır, birbirlerini ve etrafı renge boğarlar. Bu, baharın gelişini ve yeniden doğuşu simgeler. Ve elbette bir Hint festivali olarak, bolca müziğe ve dansa sahne olur.
7. Boryeong Çamur Festivali – Güney Kore
Festivalin doğuşu, bir kozmetik firmasının ana maddesi çamur olan bir ürün üretmesi ve bunu tanıtmak istemesi; ve tabii bunun için de para harcamaktan kaçınmaması. Derken, festival bir çılgınlık, bir alışkanlık; havuzda su yerine çamur bulduğunuz ilk ve tek festival haline geliyor.
8. Yanan Adam – Nevada, USA
Her yıl gerçekleştirilen festivale 50.000 civarında kişi katılıyor ve festival adını, cumartesi akşamı yakılan dev tahta kukladan alıyor. Bireyselliğe ve bireysel dışavuruma odaklanan festival, bir nevi sanat ve yaratıcılık festivali.
9. Harbin Buz ve Kar Festivali – Çin
Festivalde, dünyadaki en orijinal ve büyük buz heykelleri sergileniyor. Kendi içinde de, sadece katılanların bilebileceği, büyük bir sürpriz barındırıyor.
10. Dolunay Parti(ler)si – Haad Rin, Koh Phangan, Tayland (Her dolunayda!)
Tayland’ın güneyindeki Koh Phangan adası dolunay partilerinin dünyadaki en önemli adresi. Haad Rin plajında gerçekleşen parti kelimenin tam anlamıyla bir çılgınlık! Parti kuşlarının hayatlarında bir kez bile olsa katılmaları farz.
11. Beyaz Geceler Festivali – St. Petersburg, Rusya
Her yıl 1 milyon civarı kişiyi ağırlayan festival, belki de dünyanın en büyük sanat festivali. Özellikle klasik müzik, opera ve bale ağırlıklı festivalde hem Rus hem de yabancı sanatçılar yer alıyor. Festival “gece yarısı güneşi” zamanına, yani güneşin 24 saat gözüktüğü Haziran ayında gerçekleşiyor.
12. Ölüler Günü Festivali – Meksika (1-2 Kasım 2015)
Festivalin asıl merkezi Meksika, odaklandığı nokta ise bu dünyadan göçenler. Festival sırasınca, aileleri ve arkadaşları kaybettikleri yakınları için dualar edip, mezarlarını ziyaret ediyor. Şekerden yapılmış kuru kafalar, ölenin sevdiği yiyecek ve içecekler de mezarlıklara hediye olarak götürülüyor.
13. Viking Ateş Festivali – İskoçya
Ocak ayının son Salı gününde düzenlenen festivalde Vikinglerin 1000 yıl önce adaya gelişi kutlanıyor. Halk ve ziyaretçiler, Viking kıyafetleriyle festivale katılıyor. Meşaleler festivalin ayrılmaz bir parçası. Festival sırasınca gezdirilen Viking gemisi, nihayetinde suya indirilip, işte bu meşaleler ile tutuşturuluyor.
14. Venedik Festivali – İtalya
Venedik karnavalı 600 yıllık bir geçmişe sahip. Herkesin o meşhur maskeler arkasına gizlendiği karnaval peri masallarındaymışsınız hissi veriyor. Venedik Kanalı rengarenk kayıklarla doluyor, partiler ve maskeli balolar düzenleniyor. Ve haliyle, maskelerin arkasındayken utanca lüzum yok, her şey serbest!
15. Pingxi Fener Festivali – Tayvan
Gökyüzüne bırakılan fenerlerin kötülüğü ve hastalığı yöreden uzaklaştırdıklarına inanıyor yörenin insanları. Her bir fener ayrıca onu göğe bırakan sahibinin dileğini barındırıyor. Işıklı bir şölene dönüşen festival, bu bölgenin arınmış olduğunu da göstermeye yarıyor.
16. Kırkpınar Yağlı Güreşleri – Edirne
Geleneksel yağlı güreş turnuvasında pehlivanlar, 3 gün süreyle er meydanına mücadele eder. Bu 3 günlük mücadelenin sonunda birinci gelen “başpehlivan” ünvanını alır. Turnuva süresince festival çeşitli etkinliklerle devam eder.
17. Songkran Festivali – Tayland
Tayland’da yeni yıl, yılın en sıcak ayı kabul edilen nisan ayında kutlanıyor. Bu sıcak günlerin ruhuna uygun olarak kutlamalar su tabancaları, hortumlar, su kovaları ile yapılıyor. Herkesin birbirini ıslatma telaşına girdiği, tebeşirle birbirini boyayarak “iyi şanslar” dilediği yeni yıl, sokaklarda günlerce kutlanıyor. Fillerin de bu eğlenceye eşlik etmeleri görülmeye değer!
18. Saint Patrick Günü– İrlanda (17 Mart)
17 Mart günü kutlanan Saint Patrick Günü hem dinsel, hem de kültürel anlamda büyük önem taşıyor. Festivalin iki büyük özelliği, yeşil giyinmek ve bolca içki tüketmek. İrlandalıların ne kadar keyifli insanlar olduklarını bilen bilir! Bu da festivali fazlasıyla eğlenceli hale getirmeye yetiyor.
19. Roskilde – Danimarka
Avrupa’nın en büyük müzik festivallerinden birisi olan Roskilde, ilk olarak rock müzik festivali olarak başlamıştı. Zamanla gelişti; artık metal, elektronik, hip-hop, etnik gibi farklı müzik tarzlarına da ev sahipliği yapıyor. Festivalin tüm geliri ise yardım kuruluşlarına bağışlanıyor.
20. Onur Yürüyüşü – Amsterdam, Hollanda
Ağustos’un ilk haftası kutlanan, en büyük gay festivallerinden bir tanesi! Her yıl yüz binlerce ziyaretçinin, turistin ve aktivistin katılımına sahne oluyor.